torstai 30. tammikuuta 2014

Marjamössöä ja rättänöitä

Tässä yhtenä päivänä kurkkasin pakastimeen ja totesin että se on vieläkin ihan TÄYNNÄ mustikoita. Ylivuotisia mustikoita, joita on vielä anoppilankin pakastimessa. Tulin siihen lopputulokseen, että niitä on nyt ruvettava syömään, jotta pakastimeen saataisiin tilalle vaihteeksi jotain muuta hyvää.

Alkuviikosta miekkonen alkoi valitella makeannälkää iltasilla. Suunnistinpa siis pakastimelle ja tempaisin ulos rasian mustikoita, puoli rasiallista pehmeäksi keitettyjä mansikoita ja epämääräisen marjakimaran jossa oli mustaviinimarjoja, vadelmia ja punaviinimarjoja. Nakkasin ne korkeaan kannuun, perään kippasin pari desiä A+ viljajogurttia ja annoin sauvasekoittimen laulaa. Kippis ja kulaus! Helppoakin helpompi (ja terveellinen) makeannälän tappaja :)



Joku aika takaperin juttelin isosiskoni kanssa savolaisesta perinneherkusta nimeltä rättänä. Sisko miehineen valitteli että kovin ovat makeita, vaikkakin tosi hyviä. Ei vaan kuulemma pysty syömään kuin korkeintaan yhden kerrallaan. Itse en ollut moisia herkkuja maistanut, nähnyt kyllä ja huhua kuullut että hyvää on. Eipä siinä sitten auttanut muu kuin ryhtyä tuumasta toimeen.

Töissä kehuin työkaverilleni tehneeni rättänöitä. "Niin siis mitä teit?" No rättänöitä! "Mitä ne on, joku käsityö?" Täytyi sitten hieman avata että kyseessä on siis mustikkakukko. Kummasti täälläpäin eivät ymmärä ihan selvää suomea! ;) Kyseinen herkku on helppo toteuttaa, ei ehkä ihan niin terveellinen kuin yllä mainittu, mutta ahhhh, niin hyvää! Mukailin Valion reseptisivuilta löytyvää ohjetta ja kirjahyllystäni löytyvän perinneruokakirjan ohjetta. 


Rättänä eli mustikkakukko

kuori
200g voita
vajaa 1 dl sokeria
3,5 dl ruisjauhoja
vajaa 1 tl leivinjauhetta

täyte
vajaa litra mustikoita (pari pakasterasiallista)
1 dl sokeria
2-3 rkl perunajauhoja (tuoreille mustikoille riittää vähempikin)

Nosta jäiset mustikat sulamaan ja aloita kuoren teolla. Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita ruis- ja leivinjauhot, lisää pikkuhiljaa voi-sokeriseokseen koko ajan sekoittaen. Nosta taikina hetkeksi (10-15min) jääkaappiin, viileää taikinaa on helpompi käsitellä. Laita muffinssipellin koloihin paperiset muffinssivuoat, se helpottaa rättänöiden poistamista pellistä. (Jos et omista muffinssipeltiä, voit tehdä rättänät myös folio- tai vaikka kohokasvuoassa. Voit myös tehdä yhden ison rättänän uunivuoassa (Ø 18 - 20 cm)). Ota n. 1/3 taikinasta erilleen kansia varten ja laita se kylmään. Taputtele taikina tasaiseksi vuoan pohjalle ja reunoille. 

Sekoita sulaneet mustikat, sokeri ja perunajauhot. Annostele täyte taikinapesiin. Ota kansitaikina kylmästä, kaulitse se ohueksi ja ota esimerkiksi juomalasia apuna käyttäen siitä kannet rättänöille. Painele kannen ja kuoren reunat kiinni.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, tai kunnes kuori saa vähän väriä. Itse paistoin rättänöitä ilmeisesti hieman liian pitkään, koska mustikkatäyte alkoi kiehua kuoren rakosista ulos. Tämän seurauksena kannet myös "romahtivat" jäähtyessään. Vika on vain kosmeettinen, mutta siis viimeistään tässä vaiheessa kannattaa napata rättänät uunista ulos. :)

Nautiskele lämpimänä (varo kuumaa sisusta!) vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa. Jos tarjoat rättänät vasta seuraavana päivänä, voit lämmittää niitä puoli minuuttia mikrossa, a vot kun on hyvää!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti