tiistai 30. kesäkuuta 2015

Konttisukat

Vihdoinkin! Vihdoin viimein sain aikaiseksi tehdä konttineulesukat loppuun. Johan siinä melkein puolitoista vuotta vierähtikin siitä kun niitä aloittelin. Enpä muista milloin viimeksi olisi ollut näin pitkissä kantimissa yksien sukkien teko. Varresta tulee kiva ja se on ihan mielekäs tehdä - kunhan muistaa pysyä kohtuudessa ruuturivien kanssa. Ensimmäinen sukka meni aika kivuttomasti. Toisen sukan kolmannen ruuturivin kohdalla aloin miettiä, että miksi ihmeessä varresta pitikin tehdä näin pitkä! Olen kyllä ihan tyytyväinen siihen millaiset näistä tuli.


Tämän ohjeen olen saanut anopiltani useampia vuosia sitten. Monista konttineuleohjeista poiketen, näihin sukkiin tulee vain täysiä ruutuja. Näissä sukissa ruutuja on 8 / kierros, eli kaksi puikollaan ja teräosassa silmukoita on 12 per puikko. Kirjallinen ohje voi vaikuttaa sekavalta, mutta lupaan, että tehdessä selitys avautuu paremmin. Jos ei siltikään, niin kysäise! :)

Aloitus
Luo 80 silmukkaa ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo yksi kierros oikein.

1. ruutukerros
*Neulo neljä silmukkaa oikein, viides ja kuudes silmukka oikein yhteen. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja neulo loput neljä silmukkaa nurin. Käännä työ.* HUOM! Halutessasi voit nostaa oikean puolen ensimmäisen silmukan oikein neulomatta ensimmäisen käännön jälkeen. Toista, kunnes samalla puikolla on jäljellä 10 koskematonta silmukkaa - yhteen ruutuun menee siis yhteensä 10 silmukkaa.

Toista *-* puikon ja koko kerroksen loppuun.

Jos teet erivärisiä ruutuja, katkaise lanka jokaisen ruutukerroksen jälkeen.

2. ruutukerros ja sen jälkeen parilliset kerrokset
Toisella kierroksella neulomissuunta vaihtuu. Silmukat toisen kerroksen ruutuihin poimitaan ensimmäisen kerroksen ruutujen reunaan muodostuneista isoista silmukoista. (Silmukat voi poimia alhaalta ylös tai ylhäältä alas. Itse poimin ylhäältä alaspäin.) Poimi viisi silmukkaa, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, käännä työ ja neulo loput 4 silmukkaa oikein. Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 4 silmukkaa nurin. Oikean käden puikon viimeinen silmukka ja edellisen kierroksen ruudun ensimmäinen silmukka neulotaan nurin yhteen.

Kun ensimmäisellä kerroksella käytettiin puikolle luotuja silmukoita ruudun luomiseen, tällä kerroksella käytetään edellisen kerroksen ruutujen silmukoita. Kun ruudun silmukat on käytetty, poimi seuraavan ruudun reunasta uudet viisi silmukkaa.

3. ruutukerros ja sen jälkeen parittomat kerrokset
Kolmas kerros toteutetaan samoin, kuin toinen, mutta kolmannella kerroksella neulomissuunta on normaali. Myös tällä kerroksella silmukat voi nostaa joko alhaalta ylös tai ylhäältä alas. Noudata samaa tapaa joka kerroksella!


Kun olet neulonut haluamasi määrän ruutukerroksia, poimi ruutujen välistä silmukoita niin, että ruutujen väliin ei jää reikiä (yleensä 1-2 silmukka kunkin ruudun sivulta riittää). Kun lisäsilmukat on poimittu, silmukoita on puikolla 12-14. Neulo kerros oikein. Kavenna sitten ylimääräiset silmukat pois siten, että silmukoita jää 12 per puikko. Neulo sitten muutama sentti joustin neuletta, jotta nilkasta tulee hyvin istuva. Näissä sukissa käytin 1o, 1n joustinta. Tee kantapää ja terä haluamallasi tavalla.

Päättelemistä näissä sukissa tulee ihan riittävästi. Päätellessä piti vähä vahtia poisleikattuja langanpätkiä, kun muuan avustaja olisi kovin halunnut niitä maistella. Samoin kun sohvalla lojunutta ei-työstössä-olevaa sukkaa........:)


Ohjetta päivitetty 4.9.2016

4 kommenttia:

  1. Voisiko tuota ensimmäistä kerrosta mitenkään selventää/tarkentaa? mihin ne 10 silmukkaa jää;siis mille puikolle? Kuinka monta silmukkaa tulee yhteen ruutuun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun kysyit täsmennystä! Täytyykin hieman muokata tuota ohjetta selvemmäksi :) Yhteen ruutuun menee 10 silmukkaa - 5 silmukkaa jotka pysyy koko ajan samana ja 5 jotka kavennetaan pois. Eli kun lähtötilanteessa on 20s / puikko, niin kun olet tehnyt ensimmäisen ruudun, sillä samalla puikolla on vielä 10 koskematonta silmukkaa.

      Poista
  2. En tiedä muistatko enää, mutta millä puikoilla ja kuinka ohuella/millä langalla teit nämä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! 3,5mm normaaleilla sukkapuikoilla ja lanka oli Novitan 7-veljestä :)

      Poista