maanantai 18. tammikuuta 2016

Pakkaspäivän myrkkysoppa

Nyt kun tänne eteläänkin tuli kunnon talvi (ah, miten tykkäänkin tuosta lumisateesta <3 ), kekkasin tehdä gulassikeittoa joka oli minun lapsuuden ehdottomia pakkaspäivien ruokia. Gulassikeitto ei ole mikään pikaruoka, koska liha vaatii useamman tunnin haudutuksen. Rationaalisena ja suunnitelmallisena ihmisenä (not, mutta joskus sokea kanakin löytää jyvän) laitoin keiton alulle jo sunnuntai-iltana ja viimeistelin maanantaina työpäivän päälle.

Pakkaspäivien lisäksi tätä keittoa syötiin meillä usein juhlapäivinä, esimerkiksi rippijuhlissa ja lakkiaisissa. Meidän suku on aina asunut hajallaan, joten vieraat on tulleet pitkästä matkasta. Äippä aina huolehti, että pitkämatkalaiset sai ensin kunnon ruokaa syödäkseen ja sitten vasta herkuteltiin kahvipöydän antimilla. Ihan lapsuusajan muistoja on, kun isovanhempani olivat meillä yökylässä ja äiti oli tehnyt gulassikeittoa. Ukki hauskuutti meitä ipanoita ruokapöydässä toteamalla että äiti on taas tehnyt myrkkysoppaa! :) Kieltämättä äiskän maustamana tämä on välillä vähän tujua, mutta mausteinen ruoka sopii talvipakkasiin erinomaisesti! Kaveriksi vain ihanaa, tuoretta, vaaleaa pullaleipää niin mikäs sen parempaa. Näillä ohjeen määrillä ei vielä tulenlieskoja suusta syöksynyt, mutta ihan mukavasti mausteinen näillä määrilläkin! :) Tämä ruoka on siitä ihana, että tämä oikeastaan vain paranee lämmitettäessä, eli menee mainiosti useampana päivänä!


Gulassikeitto

400g luutonta naudanlihaa (itse käytin naudan paistisuikaletta)
(2-3 rkl rypsiöljyä)
2 isoa sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
1 rkl vehnäjauhoja
2 rkl paprikajauhetta
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuminaa
1-2tl meiramia
1 l lihalientä (1 l vettä ja 2kpl lihaliemikuutioita)

4-5 perunaa
1 paprika
500g tomaattimurskaa
chiliä

Ruskista naudanliha pannulla (käytä tarvittaessa öljyä), heitä sekaan kuullottumaan pieneksi silputtu sipuli ja valkosipuli. Siirrä liha ja sipulit kattilaan tai pataan. Lisää vehnäjauho ja mausteet, sekoita. Lisää vesi ja lihaliemikuutiot. (Itse kiehautin veden valmiiksi vedenkeittimellä ja kippasin sen sitten pataan.) Sekoittele kunnes lihaliemikuutiot ovat sulaneet. Hauduta miedolla lämmöllä pari tuntia. (Tässä vaiheessa laitoin jääkaappiin odottelemaan, mutta aivan yhtälailla olisi voinut tehdä valmiiksi asti ja vain lämmittää seuraavana päivänä. Kello vaan sattui olemaan jo yli puolen yön... :D )

Lisää perunat, pieneksi pilkottu paprika, tomaattimurska ja maun mukaan chiliä. Käytin kuivattua chiliä myllystä, tuoreesta chilistä ei ole kokemusta.

Ja aina mukana, shetlanninkokkauskoira vahtimassa emännän keittiössä hääräilyä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti