maanantai 31. lokakuuta 2016

Aika "Ässät" sukat

Perjantaina ideoitiin kollegan kanssa synttärilahjaa kolmekymppisiä juhlivalle toiselle kollegalle. Lupasin siinä sitten, että voin neuloa hänelle sukat osaksi yhteisesti annettavaa lahjaa. Töissä kävin vaivihkaa kurkkimassa turvakengän pohjasta kengännumeroa, jotta sukista tulisi edes suurin piirtein sopivat.

Kotimatkalla visioin mallia - saaja kannattaa Porin Ässiä ja on muutenkin urheilusta kiinnostunut. Sukkiin tulisi siis Ässien logo. Kotosalla kollasin lankavaraston ja sopivaisesti löytyikin täydet kerät punaista ja mustaa, sekä yksi keskeneräinen valkoinen. Alkuperäinen visio oli tehdä vain yksi logo sukan varteen, mutta se olisi melkeinpä vaatinut intarsianeuleen tekoa, koska en halunnut jäljentää silmukoita. En ole intarsianeuleita tehnyt vielä kertaakaan ja totesin, että aikataulun ollessa näin tiukka jätän opettelun edelleen tuonnemmaksi. Pikaisella googlauksella hain uusia ideoita ja törmäsin @jossu73 Instagramissa jakamaan kuvaan, mistä nappasin idean sukan varteen (hänellä näytti olevan myös tosi paljon muita ihania sukkakuvia!).

Logoon löysin suuntaa-antavan ruutupiirroksen, mutta jouduin sitä muokkaamaan, että sain sen sopimaan silmukkamäärälleni. Näistä tuli kyllä yllättävän hauskat ja yllätin itseni, kun sain kuin sainkin sukat tehtyä kokonaan viikonloppuna! Hieman hermostutti tuo koko, kun en ollut kertaakaan aiemmin noin isoja sukkia tehnyt - tähän asti suurin sukka on tainnut olla kokoa 42. Katselin tästä Novitan taulukosta seiskaveikan sukkakokoja ja sen mukaan arvioin koon 44. Ilmeisen hyvin onnistuin arvioinnissa, kun sovitettaessa sukka istui jalkaan kuin nakutettu :) (tässä vaiheessa mielessäni taputtelin itseäni olalle :D ). Löysin muuten hirmu hyvän videon, minkä vinkillä raidat saa osumaan aikasta hyvin kohdilleen! Se löytyy täältä.


Lankana siis punainen, musta ja valkoinen Novitan 7-veljestä, puikkona 3,5mm Rosewoodin sukkapuikot. Kuvaa ottaessa kävi pieni äksidentti yhdelle puikolle - olin epähuomiossa jättänyt sen sohvalle ja huomaamattani nojasin sen päälle. Kuului naps. :'(  Onneksi ei katkennut ihan keskeltä, niin jos mies ei saa sitä liimattua niin saa sen sitten pyöristettyä siitä, jää vaan vähän lyhyemmäksi kuin muut...


Ässät - sukat

Miesten koko 44

Luo 56 silmukkaa. Neulo punaisella 2o 2n joustinneuletta 15krs, sitten 5krs oikeaa. Vaihda väri mustaan, neulo 3krs oikein (nyt jos tekisin uudestaan, niin tekisin vain kaksi riviä mustalla), neulo 1krs oikein valkoisella ja mustalla 3krs  oikein (jos teit aiemmin vain 2krs niin tee myös tähän vain 2krs). Neulo valkoisella 3krs oikein, jatka sitten kaavion mukaan. Kuvio on jokaisella puikolla sama. Muista pitkillä osuuksilla (kuten padan keskellä!) sitoa langanjuoksut. Itse kiepautin langat kaksi kertaa toistensa ympäri, niin väärä väri ei tullut näkyviin päällispuolelle.

Kaavio luetaan alhaalta ylös, oikealta vasemmalle.

Kun kuvio on valmis, neulo 3krs valkoisella oikein. Sitten taas 3krs mustalla, 1krs valkoisella ja 3krs mustalla.

Neulo 4krs punaisella oikein. Jatka sitten 2o 2n joustinta 7krs. Tee kantapää (hyvät ohjeet kantapäähän esim. täältä). Kun olet poiminut kantalapun reunasta silmukat ja neulot koko kerroksen, jatka kahdella odottavalla vielä 7krs joustinneuletta. Tämän jälkeen jatka sileää neuletta kaikilla puikoilla haluamasi määrä (minä tein 14krs).


Raitoja varten neulo 1krs valkoisella, 2krs mustalla, 1krs valkoisella ja 3krs punaisella. Tee haluamasi määrä raitoja. Jatka punaisella, kunnes terä on riittävän pitkä (koko 44 n. 23,5cm) ja tee sitten kärkikavennus (ohje sädekavennukseen esim. täältä).


10 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta, saan miehelle tästä tehtyä fanitussukat 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä! :) Kiva että ohjeesta on iloa muillekin :)

      Poista
  2. Kiitos paljon minunkin puolesta, kiva ohje tehdä😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain! Kiva kuulla, että ohje on mieluinen 😊

      Poista
  3. Hei, kiitos kivasta sukkavinkistä. Olen himokutoja ja tästä sain uuden mallin omille ässäfaneilleni. Pääliskaupaksi vielä vinkki, miten raidat saa osumaan kohdilleen. Joten iso kiitos. Terkuin Tarja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiva että ohje oli mieluinen ja vinkistä oli hyötyä! Neulomisen iloa! 😊

      Poista
  4. Hei. Millä silmukkamäärällä onnistuisi tekemään koot 41 ja 39..upea on mallisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva kun tykkäsit 😊 Itse olen tehnyt miesten sukat (käytännössä isommat kuin koko 40) tuolla 56 silmukkamäärällä, kokoero näkyy lähinnä tuossa terässä. Naisten sukat olen tehnyt 48 silmukalla. 48 silmukalla tuon kuvion saisi toistettua 3 kertaa, mutta jokaiseen väliin voisi lisätä kaksi valkoista silmukkaa. Ne voisi jakaa tuon välikuvion molemmin puolin.

      Poista
  5. Hei, kiitos ohjeesta. Tein isälleni joululahjaksi nämä ja nyt veljenikin haluaa samanlaiset ��. Terveisin Sari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiva kuulla, että malli on ollut mieleen ja jo toisille on tilausta! 😊 Neulomisen iloa!

      Poista