tiistai 10. tammikuuta 2017

Kerrosrivinousua

Joulu meni jo, mutta vielä on pakko palata vähän jouluiseen aiheeseen. Meillä oli töissä hirmuisen kiva joulukalenteri. Kollega kyseli marraskuun puolella, että olisiko porukalla innostusta tuoda lapsuuskuviaan joulukalenteriin, jos hän sellaisen meille askartelisi. Ja olihan meillä! Meitä ei ole kuin pikkuisen päälle 20, eikä ihan jokainen tuonut kuvaa, niin saatiin oikein mukavasti kuva jokaiselle arkipäivälle ja muutamalle viikonlopullekin. Kilpailuhenkisenä ihmisenä näin heti mahdollisuuden pienelle leikkimieliselle kisalle - ehdotin, että järjestetään kilpailu jossa yritetään arvuutella kuvassa olevaa henkilöä! Tämäkin ajatus otti tuulta alleen ja niinpä järjestettiin myös arvausleikki. Kuva paljastettiin joka aamu kahvitauon aikaan jolloin myös arvuuttelu alkoi. Arvaukset kirjattiin lapulle ja oikea vastaus paljastettiin iltapäiväkahvin aikaan.

Koska arvausleikki oli minun ideani, myös sen järjestäminen jäi minun vastuulleni. Joka päivä kahvitauon aikaan kirjasin oikein arvanneiden nimet seinälle listaan, jotta jokainen voi seurata tilannetta. Listalle kirjasin myös pieleen menneet veikkaukset (ilman arvaajien nimiä tietenkin :) ), koska oli ihan hauska katsoa myös keitä muut olivat veikanneet kun omat arvaukset eivät osuneet oikeaan.

Jäin lomalle jouluaaton aaton aattona, joten kirjasin tuloksia viimeistä luukkua vaille valmiiksi 21.12, jotta kollegat saisivat voittajan selville aaton aattona. Huomasin tuolloin, että siinä vaiheessa kaikista eniten arvannut tulisi voittamaan, koska jäljellä oli yksi luukku ja seuraavaan oli kahden pisteen etumatka. Johtoasemassa satuin olemaan minä itse. En ollut pitänyt sen kummemmin kirjaa siitä, kellä oli montakin oikein, joten yllätyin melkoisesti koska koko arvuuttelu oli tuntunut kovin hankalalta vaikka moni olikin osunut oikeaan :D Totesin, että tulen saamaan kollegoilta kuittailua osakseni vaikka tulokset oli tottakai kirjattu rehellisesti todistajien läsnäollessa seinällä olevaan listaan. Päätin yllättää työkaverit pienellä jouluyllärillä. Tulosten viereen vein joulukalenterin lisäluukun, jossa lupasin että oikein arvanneiden kesken arvotaan voittajan töppöseen sopivat villasukat, jotka minä väkerrän.

Kollegat eivät olleet malttaneet arpoa voittajaa lomani aikana, joten arvonta suoritettiin kun palasin töihin. Voittaja selvisi ja pääsin hommiin. Tällaiset niistä sitten tuli :)


Saaja toivoi väreiksi joko tummansinistä tai pinkkiä. Sukellus lankavarastoon - pinkkiä löytyi, tummansinistä ei. Harkitsin hetken tekisinkö pinkistä päävärin, mutta lopputulos olisi ollut aika ärtsy, joten päädyin hieman maltillisemmalle linjalle sen mielikuvan perusteella, joka minulla sukkien saajasta on. Lankana vanhaa (sitä pehmeää!) 7-veikkaa, väreinä antrasiitti, pinkki ja valkoinen. Puikkoina 3,5mm Rosewood sukkapuikot. 48s, koko n. 38.

Varteen ja jalkaterän päälle tein kerrosrivinousua, kantapään tein ristiinvahvistettuna. En ollut aiemmin kokeillut kumpaakaan tekniikkaa, joten näitä oli siksi hauska tehdä! Kumpikin tekniikka on hyvin hyvin simppeli, mutta tulos on hieno. Itse katsoin vinkkiä Novitan Sukkalehdessä julkaistusta Anelmaisten ohjeesta (josta löytyy ohje molempiin tekniikoihin). Pikainen googlailu osoittaa, että kerrosrivinousua tehdään ainakin muutamalla sovelluksella. Itse tein niin, että ensin neuloin koko kerroksen oikein, seuraavalla kerroksella *3o, 1 neulomatta* ja kolmas kerros taas oikein. Ristiinvahvistettu kantapääkin on varsin simppeli. Normaalissa vahvistetussa kantapäässä neulon kantalapun oikealla puolella *1 neulomatta, 1o* ja nurjalla puolella koko kerroksen nurin. Ristiinvahvistetussa kantapäässä neulotaan 1. krs *1 neulomatta, 1o*, 2.krs 1 neulomatta, 2o, *1 neulomatta, 1o* ja kerroksen viimeinen silmukka neulotaan oikein. -> Ajatus siis on, että neulomatta nostetut silmukat eivät osu peräkkäisillä kerroksilla samalle kohtaa, vaan ne muodostavat ikäänkuin kennon. Tummassa kantapäässä tämä näkyy kuvassa valitettavasti vähän heikosti. Kärkeen tein nauhakavennuksen.

Harmikseni tajusin, että en tullut tuosta jalkapohjasta ottaneeksi kuvaa - sain nimittäin raidat osumaan kohdilleen! Temppu on hyvin simppeli ja raitojen kohdistamiseen löytyy paljon vinkkejä englanninkielisiltä nettisivuilta, jos hakusanaksi laittaa "joggless stripes". Alunperin itse katsoin tältä videolta kuinka raidat saa kohdilleen (alussa on aika pitkästi sepustusta, noin 2:00 kohdalla näytetään miten). Koska vaihdoin väriä joka kerroksella, palautin alemman kerroksen silmukan kanssa yhteen neulotun silmukan (eli 1. puikon 1. silmukan) takaisin vasemmalle puikolle ja neuloin sen uudella värillä. Kuulostaapa sekavalta, mutta niin se toimi. Kokeilemalla onnistuu :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti