keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Islannin ihanuuksia

En muista kirjoittelinko täällä aiemmin siitä, että kävimme Islannissa pyörähtämässä 2014 joulukuussa? Mieheni opettaa mm. tuohitöitä kansalaisopistolla ja niihin liittyen hän pääsi mukaan projektiin, jossa tehtiin yhteistyötä Islantilaisen kädentaitoyhdistyksen (Heimilisiðnaðarfélag Íslands : http://www.heimilisidnadur.is) kanssa. Reissu kesti vähän vajaan viikon ja parina päivänä hän piti tuohityökurssia islantilaisille, samaan aikaan kun muut projektissa mukana olleet kansalaisopistojen opettajat opettivat omia kurssejaan (mm. aurinkovärjäystä, hopealankanypläystä, tinalankapunontaa ja helmitöitä).

Minä lähdin alunperin mukaan vähän siivellä (omalla kustannuksella toki) ja ajattelin että sillä aikaa kun opettajat kursseilevat minä viihdytän itseäni paikallisilla nähtävyyksillä. Loppuviimeksi kävi kuitenkin niin, että mukaan lähtenyt perinteisen pitsinnypläyksen opettaja kaipasi tulkkausapua, joten minä pääsin apuopeksi. Opin itse ihan hurjan paljon, kun sain olla katsomassa ja tulkkaamassa! Ehkäpä joku kaunis päivä opin tekemään edes melkein niin kauniin mantelin, kuin tuo opettaja teki (ja manasi sitä hirveäksi silakaksi....)...

Tuolla Islannin reissulla nähtiin ja koettiin monta mukavaa juttua. Yksi mielenkiintoisimmista paikoista oli Istexin villalankatehdas! Tuliaisena itselle tulikin sitten melkein matkalaukullinen Istexin lankoja..

Istexin tehtaalla värjätty villa odottaa jatkokäsittelyä

Suunnittelimme alunperin että ostamme itsellemme matkamuistoksi islantilaiset villapaidat. Kauppoja kierrellessä hinta alkoi hirvittää, (toki paidat tehdään käsityönä, eli hinta on oikeutettu. Mutta. 100e villapaidasta tuntui silti aika hurjalle) joten päädyimme ostamaan langat ja ohjeet villapaitaan. Näin säästettiin vähän reilusti toisen villapaidan hinta, sillä langat kahteen villapaitaan (21 kerää, eli n. 2,1kg) tulivat maksamaan ohjekirjan kanssa noin 70e. Ohjekirjaksi ostettiin Istexin oma, Álafoss Lopi No.18 . Värit valittiin itse mieleisiksemme, minä mukailin kirjan ohjetta, mies taas halusi omanlaisensa ja oikein kiva siitä tulikin!

Tällaiset niistä sitten tuli. Miehen villapaidan malliksi valikoitui ohjekirjan malli 9. Malli on itseasiassa sama, kuin malli nro 10, joka tulee vastaan ohjekirjan myöhemmillä sivuilla. Lanka Álafosslopi (100% new wool. 100 g, n.100 m), puikot: 4½ Cubics sukkapuikot, 4½ Cubics pyöröpuikot ja 6 Cubics pyöröpuikot. Vaihdettavina kaapeleina 40cm ja 80cm.



Tuo minun paitani on sovellus tuon ohjekirjan malleista 7 ja 8, sekä kirjasta Islantilaisia neuleita löytyvästä Gjöf - Lahja -mallista. Värit eivät ole ihan samat kuin tuossa mallissa 8, mutta melkein. Ajattelin ensin tekeväni tuon napitettavan mallin, mutta ohjetta lukiessani tuli vastaan, että tuo täytyisi leikata edestä auki!! :o Ihan siihen minun rohkeuteni ei antanut myöden, joten päädyin sitten kuitenkin tekemään umpinaisen.



Ilta-aurinko sai kuvissa värit näyttämään hieman erilaisilta, vaikka kyseessä on sama paita :D Lanka ja puikot tähän paitaan olivat samat kuin yllä.

Tein tuon oman paitani ensimmäisenä, viime syksynä. Paita valmistui todella nopeasti, kun sen neulottiin alhaalta ylös pyörönä. Hihat neulottiin myös pyörönä melkein valmiiksi ja kainaloiden kohdalta yhdistettiin hihat vartalo-osaan. Kokonaisuudessaan paidan teki muutamassa viikossa! Päättely ottikin sitten taas oman aikansa...Otin paidan käyttöön ilman höyrytystä, kun olin niin innoissani siitä. Kaulus meinasi hieman kinnata ja nousta rypylle. Ajattelin, että vika on liian tiukassa kirjoneuleessa. Olinpa väärässä.

Sain äidiltä joululahjaksi Prymin langanohjaimen, mikä oli hurjan kätevä kun tuota miehen villapaitaa neuloin! Miehen paita ei ihan viime talven pakkasiin ehtinyt...Neulomisen sain juu valmiiksi varmaan helmikuussa, mutta päätin, että tämän paidan höyrytän ennen päättelyä (niinkuin ohjeessa luki). Sitä se odottelikin sitten tämän viikon alkuun asti ja eilen vihdoin viimein sain langat pääteltyä (oli muuten pikkuinen homma...), mutta toisaalta - juhannus lähestyy... ;) Samalla kun höyrytin miehen paidan, höyrytin omanikin ja kas kummaa - ei muuten tule ryppyä enää!

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus, aivan ihanat paidat.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen itsekin tosi tyytyväinen lopputulokseen. Álafosslopi oli tosi kiva lanka neuloa, kun se on paksua ja siinä on vain kaksi säiettä - ei tarvinnut niin varoa sitä, etteikö silmukka tulisi neulottua kokonaisena! :)

      Kiitos, käväisin jo osallistumassa! :)

      Poista