perjantai 30. elokuuta 2013

Pavun kokeileva keittiö esittää..

Viime aikoina olen ollut yllättävän ahkera kyökin puolella. Meillä yleensä mies on se joka leipoo ja kokkailee, minä saan sitten nauttia lopputuloksista. :)

Joku viikko takaperin sain äärimmäisen helpon (ja herkullisen!) valkosipulileipäohjeen eräältä foorumiystäväiseltä. Pitihän tuota kokeilla ja tällaista siitä tuli: 


Tässäpä vielä ohje jos tekee mieli testailla. Kuvassa oleva leipä on tehty puolikkaalla ohjeella leipävuokaan, mutta kokonainen taikina on alkuperäisen ohjeen mukaan hyvä tehdä esim. irtopohjavuokaan jonka halkaisija on n. 24 cm.

Valkosipulileipä

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
10-12 dl jauhoja (kuvassaoleva leipä on tehty pelkistä vehnäjauhoista, seuraavalla kerralla laitan jotain "ruokaisampaa" ja ruoheampaa, suunnittelin ihan sämpyläjauhoilla kokeilla)
valkosipulia oman maun mukaan (itse laitoin puolikkaaseen taikinaan 2 yksikyntistä ja oli aika sopiva, ehkä vielä vähän enemmänkin olisi voinut laittaa, mutta me nyt ollaankin valkosipulihirmuja :) )

oliiviöljyä
seesaminsiemeniä

Lämmitä vesi. Sekoita jauhot, hiiva, suola ja n. puolet valkosipulista. Lisää kuivat aineet veteen ja sekoita. Lisää loput jauhot ja valkosipuli vaivaten taikinaan (itse annoin yleiskoneen vaivata puolestani). Kohota lämpimässä paikassa n. 45 min.

Voitele vuoka oliiviöljyllä ja kaada taikina vuokaan. Sivele myös leivän pintaan oliiviöljyä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia.

Samaan aikaan kun minä vaivailin leipätaikinaa (tai siis katsoin vierestä kun kone sitä teki), miekkoseni taituroi meille kesäkurpitsakakun. Iltapalaksi oli siis herkkuja kerrakseen. :) Leivästä oli aamulla enää kannikka jäljellä, kakusta onneksi vähän enemmän vaikka hirmu hyvää se oli sekin!


Kakun ohje on alunperin saatu miehen kotikylältä eräältä naapurin emännältä. Kylällä ohje levisi aikanaan kulovalkean tavoin ja nyt se on levinnyt jo tänne 350km päähän. Mihinkähän kaikkialle se täältä pääseekään..?

Kesäkurpitsakakku

3 munaa
2 dl sokeria
2 dl rypsiöljyä
5 dl raastettua kesäkurpitsaa
7,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
3 tl kanelia
3 tl vaniljasokeria
1 tl muskottipähkinää (meidän maustekaapista tätä ei löytynyt, mutta kakku oli silti oikein makoisaa, eli tämän voi jättää huoletta pois :) )

Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Lisää öljy ja raastettu kesäkurpitsa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Voitele ja korppujauhota torvivuoka. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa n. tunti. Mikäli pinta alkaa tummua ennenkuin kakku on kypsä, peitä se leivinpaperilla tai foliolla loppuajaksi.

Tällaisia herkkuja tällä kertaa...mitähän seuraavaksi? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti