tiistai 10. maaliskuuta 2020

Sukka-Finlandia 2020, etapit 1 ja 2

Törmäsin Sukka-Finlandiaan ensimmäisen kerran viime vuonna, kun eräs tuttuni jakoi Instagramissa kuvia kisatöistään. Ihastelin, että kylläpä hän sai nopeasti tehtyä ja ajattelin, että en itse kyllä olisi läheskään niin nopea. Tiivistettynä Sukka-Finlandian kisan idea siis on neuloa sukkia annettujen ohjeiden mukaisesti mahdollisimman nopeasti. Kisa on jaettu etappeihin ja jokaisella etapilla neulotaan yhden ohjeen mukaiset sukat. Etapilla on alkamisaika ja määräaika, johon mennessä sukkien tulee olla valmiit. Valmistuneista sukista jaetaan pisteitä "maaliin" saapumisjärjestyksessä. (Lisätietoja voit kurkata kisan omilta sivuilta: klik!) Sukat sai maaliin lähettämällä ohjeessa vaaditut kuvat ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen.

Viime vuoden lopulla samainen tuttu laittoi viestiä, että olisinko kiinnostunut osallistumaan tammikuussa alkavaan kisaan. Alkuun olin varsin varautunut ajatuksen suhteen. Olen todella kilpailuhenkinen ja ajatus siitä, että jarruttaisin joukkuetta hitaudellani tuntui harmittavalta. Minut saatiin kuitenkin taivuteltua mukaan, ja ihan hyvillä mielin lähdin osallistumaan.

Etukäteen saimme tietää, kuinka paljon ja minkä vahvuisia lankoja ohjeissa tultaisiin tarvitsemaan. Missä järjestyksessä listan langat käytettäisiin, selvisi vasta kisan edetessä. 

Ensimmäinen etappi julkaistiin loppiaisaamuna klo 9 ja se oli määrä saada valmiiksi 17.1. klo 15.59 mennessä. Ohje lähetettiin osallistujille sähköpostilla siis 6.1. klo 9, jonka jälkeen puikot laitettiin suihkimaan. Ohjeeseen oli etukäteen ohjeistettu varaamaan 85 - 90 g yksiväristä tai lähes yksiväristä paksumpaa (n 250 m / 100 g) sukkalankaa. Malli oli Niina Laitisen suunnittelema Ingrid. Etukäteen muistin, että minulla oli varastossa vaaleanvihreää Nallea tätä varten, mutta sunnuntai-iltana kävikin ilmi että ainut kerä, jossa on riittävästi oli valkoinen. Onneksi se näihin sukkiin sopikin ihan kivasti. Langaksi valikoitui siis Novitan Nalle ja neuloin nämä 3mm KnitPron Symfonie pyöröillä loopaamalla. Alkuinnostuksessa (ja kun en yhtään osannut arvioida muiden neulomisnopeutta 😅) kilistelin nämä käytännössä yhtä kyytiä valmiiksi. Maaliviivan ylitin puoli kolmen aikaan aamuyöllä. Tämän jälkeen menin nukkumaan ja aamulla pirteänä töihin...😅 Tällä hurjapäisellä suorituksella saavuin maaliin sijalla 34.


Nyt kun kaikki sukat on neulottu, niin omaan makuun helpoin, selkein ja miellyttävin neulottava olivat nämä Ingridit. Niina Laitisella on selkeä ja helppolukuinen tapa kirjoittaa ohjeita. Toki sekin saattaa vaikuttaa, että olin Niinan suunnittelemia malleja neulonut useammat jo aiemminkin, viimeisimpänä äitienpäiväsukat.

Seuraava etappi julkaistiin perjantaina 17.1. klo 16. Näihin sukkiin en päässyt käsiksi kunnolla ennen maanantaita. Mallin nimi on Ihana valo ja sen on suunnitellut Tiia Niemi. Värilliset kuviot on ohjeessa toteutettu intarsia-tekniikalla, joka oli minulle uusi. Nämä olivat myös ensimmäiset fingering-paksuiset sukat piiiiitkään aikaan (edelliset ovat tainneet olla Pairfect-sukat muutaman vuoden takaa). Lankana näissä oli Novitan Venla sävyissä 606 ja 182, puikot KnitPro Zing 2,5mm pyöröt 120cm kaapelilla. Omaan makuun Zingien kaapelin liitoskohta tökkii tiukakohkolla käsialallani ja 120cm kaapelia on makuuni ihan liikaa. Sukat sain maaliin 24.1. klo 00.36 (ja taas aamulla pirteänä töihin 😅) ja sijoitus oli 122.


Intarsia oli minulle uusi tekniikka, mutta se ei ollut ollenkaan niin hankalaa kuin ennakolta pelkäsin. Varmastikin tulen käyttämään tätä tekniikkaa uudestaan. Näissä sukissa harmittelin hirveää määrää nurjia silmukoita, vaikka tokikin ne malliin sopivat oikein kauniisti. En vaan tykkää neuloa niitä, koska jotenkin minun käsiala ei nurjaa neuloessa ole tasainen 😅 Ehkä harjoituksen puutetta. Myöskään tämän tyyppistä kantapäätä, kuin mitä näihin sukkiin tehtiin, en ollut aiemmin tehnyt. Lopputuloksesta tuli kuitenkin oikeinkin kiva, tosin Venla tuntuu kovin karkealta langalta, varsinkin nyt kun vertaa lankoihin joita käytin myöhemmissä malleissa. Mutta niistä lisää seuraavalla kerralla 😉


2 kommenttia:

  1. Hei, hauskaa, että minulla on lähes samanlaiset lankavalinnat Ihana valo -sukissa!
    Kauniit ovat molemmat parisi!
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kävin kurkkaamassa sinunkin sukkasi - kauniita ovat nekin! Sinun Ihanat Valot on ihanan pehmoisen näköiset. :)

      Poista